Üdvözöljük a

Dunamente Helyi Akciócsoport

honlapján

    

Szervezetünk elsősorban az életkörnyezet javítását, a gazdasági háttér megerősítését, természeti és kultúrális örökségünk megőrzését, gazdagítását tűzte ki cáljául.  Küldetéseink közé tartozik a régiófejlesztés feltételeinek megteremtése, a vidékfejlesztés propagációja hazai és európai szinten.

     A Dunamente régió a magyar határvonaltól északra,  Szlovákia dél-nyugati részén található.      Területünket délről a Duna medre alkotja. Az egész vidék Szlovákia legnagyobb vízkészletének részét képezi, valamint az ország egyik legtermékenyebb területe. Erdőtlenített sík határát a levantei kor kavics- és homoktakarója fedi dunai hordalékkal, egyes részeire a mocsár is jellemző. A Dunától északra fekvő legnyagyobb területeket az itt élők évszázadok során szántóföldekké alakították, és csak kevés erdő vagy legelő maradt meg. Gazdagabb növényvilág a Duna árterére jellemző. A táj arculatát az itt termesztett,  melegebb éghajlatot kedvelő növények alkotják: kukorica, napraforgó, gabona, repce, valamint a különböző zöldségek és gyümölcsök. Az ipari ágazatok közül térségünkre főképp a mezőgazdasági ipar fejlődése jellemző.

     A Dunamente régió gazdag történelmi fejlődésen ment keresztül. Erről tanúskodnak a K.e. 1300-ból származó leletek. Az itt található községek első írásos emléke többnyire  a 12. század elejéről származik.

      A régió legismertebb és legkedveltebb üdülőhelye a nagymegyeri Corvinus fürdő, melyet évente számos külföldi turista látogat. Utóbbi időben az aktív pihenésre vágyók egyre inkább kihasználják a Duna partjait, ahol kerékpáros főútvonal húzódik.

        A Duna-mente régió falvai  az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek i a vidéki turizmus lehetőségeinek kihasználására.